25 aprilie 2025 – Excursie la Măgurele

25 aprilie 2025 – Elevii calificați la Olimpiada Națională – Aria Curriculară „Tehnologii”, domeniile: Electric, Electrotehnic, Electromecanic și Electronică, Automatizări, Telecomunicații au vizitat, la Măgurele, patru dintre cele mai importante centre de cercetare din România:

  • Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP);
  • ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics);
  • Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor;
  • Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiațiilor – INFLPR.

La Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, elevii au avut ocazia să înțeleagă modul în care sunt detectate, monitorizate și analizate cutremurele care se produc pe teritoriul țării și în lume. Specialiștii i-au introdus în lumea reală a cercetării geofizice, prezentându-le echipamente de ultimă generație, rețelele de senzori și tehnologiile moderne utilizate pentru avertizarea timpurie. 

La Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, cercetătorii le-au vorbit despre proprietățile materialelor la scară nanometrică, despre procesele de sinteză a materialelor noi și despre aplicațiile acestor cercetări în industrie, energie și tehnologia informației. Olimpicii au vizitat laboratoarele de nanotehnologie în care se studiază noi materiale pentru electronică, energie și biomedicină, fiind ghidați de cercetători care le-au explicat cum știința materialelor este în centrul inovației tehnologice.

Vizita la Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiațiilor – INFLPR a fost o adevărată demonstrație a modului în care laserele, plasma și radiațiile sunt utilizate pentru aplicații industriale, medicale și științifice. Elevii au descoperit cum se generează și se controlează fasciculele laser, cum este studiată interacțiunea materiei cu radiațiile și care sunt aplicațiile acestor tehnologii în tratamente medicale, microprocesare sau energie alternativă.

La ELI-NP, cel mai puternic centru de cercetare cu laser din lume, unde România deține un rol-cheie în cercetarea internațională. Aici, elevii au fost fascinați de infrastructura impresionantă, în special de laserul cu puterea de 10 petawați, unul dintre cele mai puternice din lume. Ghidajul oferit de cercetători le-a deschis orizonturi în domeniul fizicii nucleare și al aplicațiilor de înaltă tehnologie – de la fuziune nucleară controlată, până la tratarea materialelor radioactive sau studierea materiei în condiții extreme.

Ultimul popas, dar la fel de captivant, a fost la Facultatea de Fizică a Universităţii din Bucureşti, situată în prestigiosul campus științific de la Măgurele, despre care elevii olimpici au aflat că oferă o formare solidă și competitivă pentru tinerii pasionați de știință, cercetare și inovație. Totodată, elevii au fost informați despre „Școala de vară”, un concept educațional care presupune organizarea de activități didactice, recreative și culturale pentru elevi sau studenți în perioada vacanței de vară. 

Pentru elevii pasionați de tehnologie, vizita la Măgurele nu a fost doar o excursie educativă, ci o adevărată întâlnire cu viitorul științei.

WhatsApp Image 2025-04-26 at 16.14.41 (1)
WhatsApp Image 2025-04-26 at 16.17.33
WhatsApp Image 2025-04-26 at 15.42.28
WhatsApp Image 2025-04-26 at 15.04.10
WhatsApp Image 2025-04-26 at 15.42.29 (2)
WhatsApp Image 2025-04-26 at 16.14.46
WhatsApp Image 2025-04-26 at 16.14.43 (2)
previous arrow
next arrow

Similar Posts